Épülhet vagy sem benzinkút a területrendezési terv alapján?

Snímka obrazovky (6)

Többen kérdezték, hogy a község területrendezési tervében miként szerepel a benzinkút elképzelt helye. Erre megpróbálok csak részben válaszolni, mert nem vagyok a téma szakértője.

A területrendezési terv kötelező érvényű dokumentum, amely alapján a falu fejlesztését végre kell hajtani. A peredi terv 2007-ben készült, de ha jól emlékszem, a testület tavaly tárgyalt a felülvizsgálatáról, de arra nem emlékszem, hogy kezdeményezett vagy sem benne változásokat. A dokumentum megtalálható mindkét honlapon.

A dokumentum változtatható, de a változás hosszas, körülményes és relatív drága.  A dokumentum nem annak készül, hogy a polcon porosodjon, hanem komplex elképzelés arról, miként fejlődjön a falu, illetve EU projekteknél kötelező.  Elméletileg, ha az Ön háza olyan területen fekszik, amelyen az adott település közösségi fejlesztést akar végrehajtani, akkor nincs esélye oda új házat építeni. (Nem kell pánikba esni, Pereden ilyen nincs.) Ez viszont is érvényes: ha az adott terület nincs közösségi térként definiálva, először módosítani kéne a tervet.

Hogy ezt a dokumentumot Pereden mennyire tartják be? Nos,  kicsit balkáni hozzáállás.

Ahogy a képen látni, az önkormányzat 2007-ben ide nem tervezett fejlesztést. A megadott terület nagyobb része lakóövezetként szerepel (piros szín), de az üzlet nem (rózsaszín -občianske vybavenie), így a benzinkút egy része elméletileg elfér. A többi esetében mi a helyzet nem tudom, illetve nem tudom, milyen körülmények között adható ki engedély.

Viszont tervből kitűnik, hogy például a Földverem még játszótérként szerepel, de az óta bérház áll ott, illetve a a kultúrház mellett színpad van és piactér készül, itt lakóépületek és kertek. (Ezt bejelöltem.) Hogy mire adtak engedélyt és mi alapján kolaudálták, ha testület nem kezdeményezett változást a dokumentumban, nem tudom. Tény, hogy ez a terv nem tükröz igazi fejlesztéseket, ez egy drága pénzen elhalasztott lehetőség volt, inkább csak a 2007-es állapotokat definiálta és konzerválta.  Csak nyomokban tartalmaz elképzeléseket arról, hogy miként fejlődjön a község. Az első perctől  a megválasztott önkormányzataink nem tartották be, így ettől még a benzinkút felépülhet.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.