Kincsestár Peredről

Ahet_1972_2__pages317-317-page-001

A Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalizáta az Új Szó, A Hét és pár hete a Prágai Magyar Hírlap világháború előtti kiadásait. Ha a régmúlt időkben szeretnénk kalandozni, igazi kincsesbánya, de a legnagyszerűbb, hogy Peredről is fantasztikus találatokat dob ki. A most megosztott két anyag a Csemadok egykori lapjából, A Hétből van. Az egyik beszámoló 1958 augusztusában jelent meg, amely valószínűleg jobban kiemeli Pered egykori elmaradottságát, hogy még inkább hansúlyozza a szocializmus eredményeit, de azért erős mondat, hogy egykoron Peredről mindenki menekült- állítólag akkor ez volt a szólás. Viszont szórakoztató, hogy a szerző a televíziót következetesen távolbalátónak írja. A következő cikk 1972 októberében jelent meg. Ebben már olyan dolgokról írnak, amit mi is ismerünk. Egy évvel előtte épült fel a sportpálya, a következő évben meg átadják a kultúrházat. Itt egyetlen hiányérzet maradt: vajon az emlegetett filmet valaki látta és még megtalálható valahol?

Maga az adatbázis ettől szélesebb, jóval több peredi információt találunk, akár a világháború előtti focimeccsekről is. Akit érdekel a múlt, Pered vagy akár más település egykori hírei, akkor látogasson el a következő címre:

http://adatbank.sk/digiteka/digitalizalt-folyoiratok/

Aki meg itt marad, az a képre kattintva – vagy a képet letöltve-beleolvashat egy letűnt Peredbe.Ahet_1958_2__pages62-62-page-001

Ahet_1972_2__pages317-317-page-001

Ahet_1972_2__pages318-318-page-001Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.